Factoring

Het verkopen van openstaande facturen wordt ook wel factoring genoemd. Het is een alternatieve financiering die andere garanties biedt dan bijvoorbeeld een krediet. Bekijk hier hoe deze financiering werkt!

factoring met een factuur

Voldaan

  • Geen maximum bedrag
  • Tot 90 dagen looptijd

Wat is factoring?

Deze manier van financieren verbetert de cashflow van je onderneming. Dankzij factoring hoef je niet meer op je geld te wachten tot de betalingstermijn is verstreken. Het is echt een uitkomst voor ondernemers met groeiambities.

Met factoring verkoop je je openstaande facturen aan een factoringmaatschappij. Je ontvangt het factuurbedrag na de accordering vrijwel direct op je rekening.

Tip: Sommige factoring bedrijven betalen een deel van het bedrag direct uit. Het resterende bedrag wordt uitbetaald, nadat je klant de factuur heeft voldaan. Het voorfinancieringspercentage verschilt per factoringbedrijf. Let hier goed op voor je een samenwerking aangaat.

Wanneer je een betalingstermijn van 90 dagen hebt afgesproken met je opdrachtgever duurt het even voor je de uitstaande factuurbedragen hebt ontvangen. Met factoring hoef je hier niet op te wachten. Je kunt het geld meteen gebruiken voor interessante investeringen of het betalen van openstaande vorderingen.

Veelgestelde vragen

Naast een aantal grote voordelen brengt factoring een aantal nadelen met zich mee. Voorbeelden zijn de extra kosten en het minder persoonlijke klantcontact. Je vindt hierboven een lijst met alle voor- en nadelen. Het is aan jou om te bepalen in hoeverre deze nadelen van belang zijn voor jouw bedrijf en manier van ondernemen.

Het grootste voordeel van factoring is dat je als mkb’er of zzp’er ontzettend snel je cashflow verbetert. Deze vorm van financiering maakt het mogelijk om sneller te investeren in de groei van je bedrijf en je ambities waar te maken. Lees hierboven hoe factoring werkt.

Om hier antwoord op te kunnen geven, leggen we nog een keer uit wat factoring is. De factoring betekenis is: het verkopen van uitstaande facturen aan een factoring bedrijf. Het factoring bedrijf koopt dus facturen van ondernemers en neemt, in ruil voor een vergoeding, het debiteurenbeheer en kredietrisico over.

Hoe werkt factoring?

Wanneer je eenmaal een factoringpartij hebt geselecteerd, wil je natuurlijk snel overgaan tot samenwerking. Het is niet net als bij factuurfinanciering een kwestie van jouw factuur uploaden en laten financieren, er gaat iets meer voorbereiding aan vooraf. Hoe werkt factoring dan? Wij leggen het je uit.

Stap 1: De kennismaking

De meeste factoringpartijen gaan eerst met je in gesprek om meer te weten te komen over je bedrijf. Daarnaast word je door hen geïnformeerd over de factoring kosten en voorwaarden van factoring financiering.

Stap 2: Openstaande facturen delen

Zodra jullie alles goed met elkaar hebben afgestemd, kun je aan de slag met het indienen van de eerste factuur. Online factoring aanvragen is heel simpel. De meeste bedrijven werken namelijk met een e-factoring tool.

Factoringbedrijven hebben uiteraard een aantal gegevens nodig voor ze kunnen overgaan tot uitbetalen. De gegevens van je opdrachtgever en de betaaltermijn zijn daar goede voorbeelden van. Als het goed is, staan deze ook standaard op jouw facturen. Met behulp van nieuwe technieken wordt beoordeeld of de factuur aan alle voorwaarden voldoet.

Stap 3: Kredietcheck van de debiteur

Na de factuur upload controleert het factoringbedrijf de kredietwaardigheid van je opdrachtgever. Alleen wanneer de uitkomst in orde is, accepteert het factoringbedrijf jouw factuur.

Goed om te weten: Afhankelijk van het resultaat van de kredietcheck kan het voorkomen dat de factoringpartner jouw facturen van een opdrachtgever tot een bepaald maximum financiert.

Stap 4: Je ontvangt direct geld

Dit moeten we even nuanceren. Je ontvangt vrijwel direct geld, nadat de factoringpartner de factuur heeft geaccordeerd. In de meeste gevallen ontvang je het geld binnen 24 uur op je zakelijke rekening.

Dit betekent dat je niet hoeft te wachten tot de betalingstermijn is verstreken en debiteuren je factuur hebben betaald. Deze manier van financieren is voor ondernemers een goede oplossing om op een voor hen geschikt moment groeiambities waar te maken.

Stap 5: De factuur is betaald

Is de factuur betaald? Dan zijn er twee opties:

  1. Je hebt 100% voorgefinancierd. Je hebt het risico op wanbetaling en de bijbehorende verantwoordelijkheid verkocht. Het is voor jou niet van belang wanneer de opdrachtgever de factuur betaalt.
  2. In sommige gevallen is slechts een deel van de factuur voorgefinancierd. Dan ontvang je na de betaling van de opdrachtgever het restant van de financiering.

Rekening courant krediet als alternatief

Indien je op zoek bent naar een andere financiering die nog flexibeler is, is een rekening courant krediet wellicht een goed alternatief.

Het is een bankrekening waarbij ondernemers betalen om rood te mogen staan. Dit biedt je de ruimte om geld op te nemen wanneer je het nodig hebt. Een krediet is eigenlijk ook een manier van voorfinancieren. Wanneer er verschillende facturen van debiteuren uitstaan, weet je immers zeker dat het geld eraan komt.

De hoogte van het krediet is bij de meeste banken tussentijds aan te passen. Dit maakt een krediet extra flexibel.

Wat kost factoring?

Dit alles kost een bepaald percentage van de factuurbedragen. De hoogte van de kosten is niet alleen afhankelijk van de factoringmaatschappij waarmee je samenwerkt, maar ook van de factoring vorm die je kiest.

Traditionele factoring vs. American factoring

Je kunt namelijk kiezen uit twee soorten factoring: traditionele factoring en American factoring. De verschillen tussen deze twee financieringsvormen zijn best groot. Over het algemeen is traditionele factoring geschikt voor grote bedrijven. American factoring wordt daarentegen vooral gezien als mkb en zzp factoring. We hebben de verschillen voor je onder elkaar gezet.

Flexibiliteit

  • Traditionele factoring: Je verkoopt het gehele debiteurenbestand aan het factoringbedrijf.
  • American factoring: Je bepaalt zelf welke facturen je verkoopt en welke niet.

Kosten

  • Traditionele factoring: De kosten bedragen een percentage van je omzet.
  • American factoring: De tarieven zijn afhankelijk van de hoogte van de factuurbedragen en de lengtes van de betalingstermijnen.

kredietRisico

  • Traditionele factoring: Je bent als ondernemer verantwoordelijk voor het kredietrisico, oftewel het risico op wanbetaling. In sommige gevallen is het mogelijk om een gedeeltelijke kredietverzekering af te sluiten via de factoringpartij.
  • American factoring: Afhankelijk van de partij waarmee je samenwerkt, is het risico op wanbetaling deels verzekerd via de factoringpartij. Ook het risico op een faillissement wordt door de factoringpartij verzekerd.

Voorwaarden bedrijfssituatie

  • Traditionele factoring: Je bent verplicht om je jaarcijfers te delen voor je over kunt gaan tot samenwerking.
  • American factoring: Jaarcijfers zijn géén vereiste om je facturen te verkopen.

Voor- en nadelen van factoring

Net als iedere andere financiering brengt factoring een aantal voor- en nadelen met zich mee. Zakelijkelening.com heeft alles voor je op een rij gezet, zodat je gemakkelijker tot een weloverwogen beslissing komt.

Voordelen van factoring

Bij factoring worden jouw facturen overgenomen door de factormaatschappij. Hier betaal je natuurlijk wel een vergoeding voor. In ruil daarvoor krijg je te maken met meerdere interessante voordelen van factoring:

  • Je beschikt snel over een verbeterde cashflow
  • Factoring biedt flexibiliteit
  • Je kunt je btw voorfinancieren
  • Debiteurenbeheer wordt overgenomen

Verbeterde cashflow voor investeringen

Factoring draagt bij aan de groei van je onderneming. Het verbetert je cashflow. Hierdoor heb je veel eerder de ruimte om te ondernemen zoals jij dat wilt.

Wanneer je kiest voor factoring per factuur hoef je namelijk niet langer te wachten op je geld tot de betalingstermijn van de factuur is verstreken. Ook niet als het om een groot bedrag gaat.

Je ontvangt het openstaande bedrag van jouw factuur in veel gevallen binnen 24 uur na ondertekening van het contract op je zakelijke rekeningnummer.

Een flexibele vorm van financieren

Met American factoring ben je heel flexibel. Je kiest zelf één factuur of meerdere facturen die je wilt verkopen. Je hoeft niet eens alle facturen van een bepaalde opdrachtgever te verkopen. Ook daarvoor geldt: jij bepaalt welke facturen interessant zijn voor factoring.

Voorfinanciering btw

Indien je omzetbelasting moet afdragen voor jouw facturen zijn voldaan, kun je in een lastig parket terechtkomen. Factoring biedt de oplossing om de betalingstermijn te overbruggen en je omzetbelasting op tijd te betalen. Zo voorkom je boetes van de Belastingdienst.

Overname debiteurenbeheer

Je hebt geen omkijken meer naar debiteurenbeheer. De klant betaalt het factuurbedrag aan het factoringbedrijf. Wanneer je de facturen 100% voorfinanciert, kom je in feite niet eens te weten wanneer de openstaande factuur is voldaan. Je bent zelf immers verzekerd van een snelle betaling. Dit geeft je de ruimte om je te focussen op ondernemen.

Tip: Informeer je debiteuren goed over de werkwijze, zodat ze weten waar ze aan toe zijn.

Nadelen van factoring

Voor je kunt besluiten of factoring een goede oplossing is voor je bedrijf is het belangrijk om ook op de hoogte te zijn van de nadelen. Beoordeel zelf of onderstaande nadelen relevant zijn in jouw situatie:

  • Factoring brengt extra kosten met zich mee
  • Debiteurenbeheer wordt overgenomen
  • Mogelijk komen niet alle onbetaalde facturen in aanmerking
  • Een externe partij krijgt inzicht in je onderneming

extra kosten door factoring

Het verkopen van uitstaande facturen is in feite een lening. Zoals hierboven omschreven betaal je ofwel een percentage van de omzet ofwel een percentage van het factuurbedrag.

Het voordeel van factoring is dat je facturen als onderpand dienen. Hierdoor kan er een lager rentepercentage door de kredietverstrekkers worden gerekend.

Maakt factoring het mogelijk om op korte termijn te investeren in de groei van je bedrijf? Dan is deze financieringsvorm, ondanks de kosten, zeker het overwegen waard.

Uitbesteed klantcontact kan klantrelatie beinvloeden

Houd er rekening mee dat deze vorm van debiteurenfinanciering invloed kán hebben op de klantrelatie. Waar het uitbesteden van debiteurenbeheer aan de ene kant een voordeel is, kan het aan de andere kant een nadeel zijn.

Indien je opdrachtgevers bijvoorbeeld niet op tijd betalen, is de factoringpartij verantwoordelijk voor het sturen van herinneringen. Met factoring geef je dit onderdeel van debiteurenbeheer uit handen. Daardoor weet je niet hoe deze communicatie verloopt.

Kies een betrouwbare factoring partner die je goede klantrelatie namens jou in stand houdt. Vraag naar factoring ervaringen in je omgeving of ga op zoek naar factoring ervaringen op internet.

Niet mogelijk om alle facturen te verkopen

Je kunt er niet zomaar vanuit gaan dat je alle facturen kunt verkopen. Een factoringbedrijf stelt voorwaarden aan het factuurbedrag en de betaaltermijn.

Verder is het in de meeste gevallen de bedoeling dat de dienstverlening of het product al is geleverd. En je mag de factuur niet verpanden.

Goed om te weten: De kans is klein dat je bedrijf aan minimale omzeteisen moet voldoen om in aanmerking te komen voor factoring. In tegenstelling tot factuur financiering wordt bij factoring naar de kredietwaardigheid van de debiteuren gekeken.

factoringbedrijf heeft inzicht in je onderneming

Je verkoopt niet alleen een factuur, maar ook data aan het factoringbedrijf. Een factuur verkopen betekent dus dat een ander bedrijf inzicht krijgt in jouw zaak.

Het belang van in zee gaan met een betrouwbare factoring partner is daardoor nog groter. Via zakelijkelening.com vergelijk je eenvoudig verschillende betrouwbare partners.